Про сертифікаційні іспити з польської мови.


Державні сертифікаційні іспити з польської мови як іноземної (Państwowe egzaminy certyfikatowe z języka polskiego jako obcego) створені з метою визначення компетентності володіння польською мовою, незалежно від установ, що здійснювали навчання, програм навчання, використаних матеріалів і методів навчання. Знання польської мови, у свою чергу,передбачає здатність розуміти сучасну польську мову – її усну та письмову складові та ефективне використання!

Детальні умови, порядок проведення іспитів і видачі сертифікатів, а також стандарти вимог для кожного рівня складності визначаються постановою міністра національної освіти і спорту Польщі від 15.10.2003 р. Усі вони прописані згідно з останніми рекомендаціями Ради Європи зі стандартизації тестування знань іноземної мови.
У даний час сертифікаційні іспити проводяться на трьох рівнях: B1 (Intermediate), B2 (Upper-intermediate) і C2 (Proficient); також відповідно до рекомендацій європейської асоціації ALTE (Association for Language Testers in Europe) незабаром планується введення іспитів і на інших рівнях (A1 – Beginner, A2 – Pre-intermediate, і C1 – Advanced).
Іспити проводяться в польських і зарубіжних центрах підготовки в основному навесні, улітку й восени. На території Польщі екзаменаційні центри розташовані у Варшаві, Кракові, Познані, Вроцлаві, Катовіце, Любліні, Лодзі. За кордоном можна скласти іспити в таких містах, як: Нью-Йорк, Чикаго, Берлін, Братислава, Мінськ, Токіо, Пекін, Лілль, Дрезден, Київ, Мадрид, Париж, Афіни, Іркутськ, Потсдам і Сеул
.
Допуск до іспиту

До іспиту допускаються всі бажаючі іноземці та польські громадяни, котрі живуть за кордоном, незалежно від того, де, як і як довго вони до нього готувались. Єдине невелике обмеження – це вік. Щоби скласти іспит на рівні B1 і B2 абітурієнтам повинно виповнитись повних 16 років, а для іспиту на рівні C2 – 18 років. Звільняються від іспиту особи, які закінчили в Польщі магістратуру (ІІ ступінь вищої освіти) за спеціальністю «Польська філологія»

Структура іспиту

Відповідно до стандартів іспит складається із двох частин – письмової та усної. Письмова (225 хвилин) підрозділяється на частину А – аудіювання (30 хвилин), частину В – правильність граматики (60 хвилин), частину С – розуміння написаного тексту (45 хвилин) і частину D – письмова мова (90 хвилин). Усна частина іспиту проводиться в той же день, що й письмова, або на наступний і складається із двох-трьох завдань.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Цікаво про польську мову!